PlanGarant

Kwaliteitsborging bij transformatie-projecten

https://cms.plangarant.nl/wp-content/uploads/2024/10/DSC03522-scaled.jpg

Kwaliteitsborging bij transformatieprojecten in de bouw zorgt dat het eindresultaat wordt gebouwd naar de gestelde eisen en normen, zowel op het gebied van veiligheid als functionaliteit en esthetiek. Het proces omvat een reeks activiteiten en maatregelen die ervoor zorgen dat alle aspecten van het project worden gecontroleerd en gevalideerd gedurende de verschillende fasen, van herontwerp tot en met oplevering.

Vraag offerte aan

Wat is kwaliteitsborging bij een transformatieproject?

Transformatieprojecten vallen op dit moment nog niet onder de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen, omdat het gaat om verbouw in plaats van nieuwbouw. Toch is het, met oog op de toekomst en duurzaamheid, interessant om nu de transformatie van een transformatieproject al met kwaliteitsborging te ontwikkelen. Zo wordt er met kwaliteitsborging gezorgd dat het project op basis van een goede risicobeoordeling aantoonbaar kan voldoen aangeldende bouwvereisten, normen en regelgeving. Tijdens de ontwerpfase kan er al rekening gehouden worden met eventuele risico’s, zodat deze tijdens de uitvoering meteen meegenomen worden. Hierdoor kan efficiënter en sneller gewerkt worden, met minder faalkosten.

Een transformatieproject binnen de woning- of utiliteitsbouw is een ingrijpende verandering van bestaande gebouw of bouwmethode met als doel om ze te verbeteren, aanpassen aan nieuwe eisen of een andere functie te geven. Dit soort projecten kan variëren van het herbestemmen van oude panden tot het vernieuwen van bouwprocessen en -technologieën.

TIS instrument

Bij een transformatieproject maken we gebruik van TIS als instrument voor de kwaliteitsborging. Een Technische Inspectie Service (TIS) analyseert de risico’s op (het ontstaan van) verborgen gebreken en beperkingen in de functionaliteit van een bouwwerk. Op basis van alle relevante voorhanden informatie doet TIS een solide uitspraak over de bouwtechnische kwaliteit van een bouwwerk.

Certificeringen

PlanGarant is geaccrediteerd op basis van de EN ISO/IEC 17020:2012 en voldoet hiermee aan de hoogste onafhankelijkheidseisen en deskundigheid. Daarnaast is PlanGarant ISO 9001 gecertificeerd. ISO 9001 is de internationale norm voor kwaliteitsmanagementsystemen. Het toont aan dat PlanGarant consistent kwaliteitsproducten en -diensten levert en streeft naar continue verbetering.

Hoe ziet het proces eruit?

1.

Aanvraag

Op basis van een schetsontwerp of voorlopig ontwerp wordt een offerte gemaakt. Hierin worden de te doorlopen processtappen beschreven. Deze processtappen zijn:
2.

Vooropname

Bij de vooropname controleren we de staat van onderhoud en mogelijke gebreken aan het bestaande pand.
3.

Check document

In deze stap wordt gecontroleerd of er voldoende documenten (tekeningen en berekeningen) aanwezig zijn om een risicobeoordeling te maken.
4.

Risicobeoordeling

Tijdens de risicobeoordeling wordt bepaald op welke onderdelen een uitvoeringscontrole (controle op de bouw) noodzakelijk is en wanneer een documentencontrole volstaat.
5.

Uitvoering toets

Het ontwerp wordt getoetst aan het Besluit Bouwwerken Leefomgeving (Bbl). Dit kan resulteren in goedkeuring van het ontwerp of een noodzaak tot aanpassing. Tevens wordt bepaald welke onderdelen tijdens de uitvoering gecontroleerd moeten worden. Het keuringsplan (onderdelen die extern gecontroleerd moeten worden) wordt in deze stap definitief gemaakt.
6.

Startoverleg met de bouwer

Het keuringsplan wordt besproken met de betrokken bouwer. Er worden afspraken gemaakt over de momenten waarop de bouwer zelf controles moet vastleggen en de momenten waarop een kwaliteitsborger op locatie aanwezig moet zijn.
3.

Realisatie bouwwerk

De gemelde controles worden door de kwaliteitsborger vastgelegd en gedocumenteerd.
8.

Afsluiting

De laatste controle is de eindcontrole waarbij alle restpunten worden besproken en afgehandeld. Dit resulteert in een verklaring waarin wordt bevestigd dat het bouwwerk voldoet aan het Bbl, zodat het in gebruik genomen mag worden.

Voordelen van kwaliteitsborging bij transformatieprojecten

Bouwen met kwaliteitsborging heeft diverse voordelen voor de bouwer en eindgebruiker. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

Door een intensievere samenwerking met PlanGarant worden eventuele bouwfouten vooraf al opgemerkt en kan hierop geanticipeerd worden. Dit zorgt voor minder bouwfouten die herstelt moeten worden, het verminderen van gebreken en klachten na overlevering.

Minder faalkosten

Doordat PlanGarant betrokken is bij de controles tijdens de bouw en naleving van bouwvoorschriften wordt de veiligheid van de constructie gegarandeerd, wat risico's voor bewoners en gebruikers minimaliseert.

Verhooge veiligheid

Woningen die aan hoge kwaliteitsnormen voldoen, behouden beter hun waarde en kunnen aantrekkelijker zijn voor kopers of huurders.

Waarde-vermeerdering

Start je transformatieproject met PlanGarant

Kwaliteitsborging bij de bouw van een transformatieproject, uitgevoerd door PlanGarant, zorgt ervoor dat relevante bouwonderdelen en het gebouw aan de geldende regelgeving voldoen. Door monitoring en inspecties wordt de bouwkwaliteit bewaakt, wat resulteert in een veilig, duurzaam gebouw met minder bouwfouten en lagere faalkosten.

Offerte aanvraag

Wil je meer weten over de mogelijkheid voor onze kwaliteitsborging bij jouw transformatieproject? Neem contact op met ons via 010 302 77 09 of vul hieronder de gegevens van jouw project in. We helpen je graag verder!

Projecten met PlanGarant

Raamovereenkomst Groothuisbouw Emmeloord
Groothuisbouw en PlanGarant hebben een raamovereenkomst gesloten voor alle kwaliteitsborgingprojecten.
Meer over dit project
Woningen op Texel met Barli
Modulaire bouwer Barli bouwt ruim 100 woningen modulair op Texel.
Meer over dit project
Padelbanen met de VPN
PlanGarant borgt samen met de Vereniging van Padelbaanbouwers Nederland de constructies van de padelbanen.
Meer over dit project