PlanGarant

Kwaliteitsborging bij hoogbouw en grote openbare gebouwen

https://cms.plangarant.nl/wp-content/uploads/2024/10/DSC03530-scaled.jpg

Kwaliteitsborging bij hoogbouw of openbare gebouwen, tribunes, concertzalen en tentoonstellingsruimten is het proces dat ervoor zorgt dat de bouw en het onderhoud van het betreffende bouwwerk voldoet aan de bouwregelgeving. Dit omvat het controleren van bouwmaterialen, het toezicht houden op de werkzaamheden en het uitvoeren van regelmatige inspecties om de veiligheid te borgen. Het doel is om een veilige, duurzame en comfortabele omgeving voor de bewoners of gebruikers te waarborgen.

Vraag offerte aan

Wat is kwaliteitsborging bij hoogbouw of een openbaar gebouw?

Kwaliteitsborging bij de bouw van hoogbouw of bij een openbaar gebouw is het proces waarbij de kwaliteit van de bouw wordt gegarandeerd en gecontroleerd van het ontwerp tot de oplevering. Alle aspecten van de constructie worden systematisch geïnspecteerd en getoetst aan de geldende bouw- en regelgeving. Dit is cruciaal omdat alle bouwactiviteiten op deze manier voldoen aan veiligheidsnormen, wat de kans op ongelukken tijdens en na de bouw minimaliseert. PlanGarant is betrokken bij elke fase van het proces zodat het gehele gebouw voldoet aan de hoogste normen op het gebied van veiligheid, duurzaamheid en kwaliteit.

Gebouwen in gevolgklasse CC3, waarbij instorting grote gevolgen kan hebben voor levensverlies of economische/sociale schade, vereisen inspecties op het hoogste niveau (IL3) met ons TIS-instrument.

De Eurocodes (NEN-EN 1990 serie) schrijven onafhankelijke inspecties voor om bezwijkingsrisico's te voorkomen. Deze inspecties zijn gekoppeld aan gevolg- en betrouwbaarheidsklassen.

Onze inspecties controleren of het constructieve ontwerp voldoet aan de eisen van het Bbl en ontwerprisico’s. De CC3-toets wordt in drie fasen uitgevoerd, waarbij inspectieniveaus variëren per gevolg- en betrouwbaarheidsklasse:

  • IL1 (RC1, CC1): Eigen inspectie.
  • IL2 (RC2, CC2): Interne inspectie.
  • IL3 (RC3, CC3): Uitgebreide inspectie door derden.

Hoe ziet het proces eruit?

1.

Aanvraag

Op basis van een schetsontwerp of voorlopig ontwerp wordt een offerte gemaakt. Hierin worden de te doorlopen processtappen beschreven.
2.

Check document

In deze stap wordt gecontroleerd of er voldoende documenten (tekeningen en berekeningen) aanwezig zijn om een risicobeoordeling te maken.
3.

Risicobeoordeling

Tijdens de risicobeoordeling wordt bepaald op welke onderdelen een uitvoeringscontrole (controle op de bouw) noodzakelijk is en wanneer een documentencontrole volstaat.
4.

Uitvoering toets

Het ontwerp wordt getoetst aan het Besluit Bouwwerken Leefomgeving (Bbl). Dit kan resulteren in goedkeuring van het ontwerp of een noodzaak tot aanpassing. Tevens wordt bepaald welke onderdelen tijdens de uitvoering gecontroleerd moeten worden. Het keuringsplan (onderdelen die extern gecontroleerd moeten worden) wordt in deze stap definitief gemaakt.
5.

Startoverleg met de bouwer

Het keuringsplan wordt besproken met de betrokken bouwer. Er worden afspraken gemaakt over de momenten waarop de bouwer zelf controles moet vastleggen en de momenten waarop een kwaliteitsborger op locatie aanwezig moet zijn.
6.

Realisatie bouwwerk

De gemelde controles worden door de kwaliteitsborger vastgelegd en gedocumenteerd.
7.

Afsluiting

De laatste controle is de eindcontrole waarbij alle restpunten worden besproken en afgehandeld. Dit resulteert in een verklaring waarin wordt bevestigd dat het bouwwerk voldoet aan het Bbl, zodat het in gebruik genomen mag worden.

Kwaliteitsborging instrumenten voor een appartementencomplex

Kwaliteitsborgers gebruiken voor het borgen van de kwaliteit van een appartementencomplex een toegelaten instrument voor kwaliteitsborging, namelijk de TIS. Een Technische Inspectie Service (TIS) analyseert de risico’s op (het ontstaan van) verborgen gebreken en beperkingen in de functionaliteit van een bouwwerk. Op basis van alle relevante voorhanden informatie doet TIS een solide uitspraak over de bouwtechnische kwaliteit van een bouwwerk.

Voordelen van kwaliteitsborging

Bouwen met kwaliteitsborging biedt verschillende voordelen voor de bouwer en eindgebruiker. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

Verhoogde Veiligheid

Doordat PlanGarant betrokken is bij de controles tijdens de bouw en naleving van bouwvoorschriften wordt de veiligheid van de constructie gegarandeerd, wat risico's voor bewoners en gebruikers minimaliseert.

Consistente Kwaliteit

De controles en toetsingen van PlanGarant zorgen ervoor dat elk aspect van het bouwproces aan de gestelde normen voldoet, wat leidt tot een consistente en hoge kwaliteit van het eindproduct.

Certificeringen

PlanGarant is gecertificeerd volgens ISO 9001, de internationale standaard voor kwaliteitsmanagementsystemen. Dit certificaat bewijst dat PlanGarant consistent kwaliteitsproducten en -diensten levert en zich inzet voor voortdurende verbetering.

Samen bouwen aan de toekomst

kwaliteitsborging bij de bouw van hoogbouw of openbare ruimte, uitgevoerd door PlanGarant, borgt dat de benodigde bouwaspecten voldoen aan de geldende regelgeving. Door monitoring en inspecties wordt de bouwkwaliteit gewaarborgd, wat resulteert in een veilige, duurzame gebouwen met verminderde bouwfouten en faalkosten.

Offerte aanvraag

Wil je meer weten over de mogelijkheden voor onze kwaliteitsborging bij een van jouw projecten? Neem contact op met ons via 010 302 77 09 of vul hieronder de gegevens in. We helpen je graag verder!

Projecten met PlanGarant

Raamovereenkomst Groothuisbouw Emmeloord
Groothuisbouw en PlanGarant hebben een raamovereenkomst gesloten voor alle kwaliteitsborgingprojecten.
Meer over dit project
Woningen op Texel met Barli
Modulaire bouwer Barli bouwt ruim 100 woningen modulair op Texel.
Meer over dit project
Padelbanen met de VPN
PlanGarant borgt samen met de Vereniging van Padelbaanbouwers Nederland de constructies van de padelbanen.
Meer over dit project