Ervaring telt
zo werkt het EVC-traject voor Wkb-professionals
Wat doe je met ervaren professionals die de kennis, vaardigheden en praktijkervaring ruimschoots bezitten, maar geen officieel diploma op zak hebben? Zeker in het kader van de Wet kwaliteitsborging (Wkb), waar aantoonbare vakbekwaamheid essentieel is, biedt het EVC-traject (Erkenning van Verworven Competenties) dé uitkomst.

Het EVC-traject maakt het mogelijk om eerder opgedane werkervaring officieel te laten erkennen. Zo krijgen ‘papiervrije’ vakmensen alsnog toegang tot het noodzakelijke bewijs van bekwaamheid om aan de eisen van de Wkb te voldoen.
Jan de Lange, initiatiefnemer en nauw betrokken bij de ontwikkeling van de branchestandaard voor kwaliteitsborging, legt uit waarom deze route zo belangrijk is. Niet alleen voor professionals zelf, maar ook voor werkgevers, opdrachtgevers en de bouwsector als geheel.
Waarom dit traject er moest komen
De oorsprong van het EVC-traject ligt in het wetgevingstraject van de Wkb. “Het werd belangrijk gevonden dat het voldoen aan de deskundigheidscriteria niet alleen op basis van diploma’s zou worden aangetoond,” vertelt Jan de Lange, “maar dat er ook gekeken mag worden naar de werkervaring en de kennis die daarin is opgedaan.”
Hij sprak hierover met Haje van Egmond van het ministerie, wat ertoe leidde dat EVC-validatie expliciet werd opgenomen in de toelichting op de wet. Een belangrijke stap, want: “EVC-validatie is een landelijk erkende validatiemethodiek van ervaring, kennis en kunde waarvan de kwaliteit geborgd is.”
Kans voor zij-instromers
De sector van Wkb-professionals is relatief jong en kent veel zij-instromers. Professionals met een schat aan ervaring, maar niet altijd de juiste diploma’s. “Met een EVC-validatietraject maak je die kennis zichtbaar en onafhankelijk aantoonbaar,” zegt De Lange. Dat opent de deur naar meer arbeidsmobiliteit én een bredere instroom van talentvolle vakmensen.
Van intake tot certificaat
Een deelnemer start met een duidelijke uitleg van het traject, de verwachtingen en de beschikbare tools. Daarna volgt het hart van het proces: het samenstellen van een portfolio. Hierin zitten diploma’s en certificaten, maar ook ‘beroepsproducten’: “Dat kan een bouwtekening zijn, een verslag van een controle, een constructieberekening of foto’s van geleverd werk. Zelfs filmmateriaal kan worden toegevoegd.”
Als het portfolio compleet is, beoordeelt een onafhankelijke assessor dit. In een zogenoemd CGI (competentiegericht interview) bespreekt hij het geheel met de deelnemer. Op basis hiervan volgt een ErVaringsCertificaat waarin staat welke deskundigheidscriteria zijn gevalideerd en wat eventueel nog ontwikkelpunten zijn. Dit document is erkend en wordt opgenomen in het landelijke register van ervaringscertificaten.
Wat wordt beoordeeld?
De validatie vindt plaats aan de hand van een door het ministerie goedgekeurde branchestandaard. “Voor elk van de scopes die een Wkb-professional kan uitvoeren is een set deskundigheidscriteria vastgesteld,” aldus De Lange. Hij benadrukt dat het vooral gaat om kennis en kunde, zoals inzicht in het Wkb-stelsel, het Bbl en het functioneren op hbo-niveau. Daarnaast maakt ook altijd het werk- en denkniveau onderdeel uit van de te valideren elementen: “En juist dat laatste is vaak een belangrijke reden voor deelname.”
Tastbare erkenning
Het traject levert tastbare erkenning op, maar ook veel duidelijkheid voor de deelnemer en werkgever. “Ik werk al jaren op complexe bouwprojecten, maar heb geen hbo-diploma. Hoe toon ik aan dat ik toch op hbo-niveau functioneer?” Het is een vraag die De Lange vaak hoort. Met een gevalideerd EVC-rapport kan dit nu eenduidig en onafhankelijk worden aangetoond. “Het ErVaringsCertificaat komt daarmee op hetzelfde betrouwbaarheidsniveau als het diploma van een geaccrediteerde hbo-opleiding.”
Wij geven ervaring de ruimte
Het EVC-traject is een belangrijke stap richting een inclusieve, toekomstbestendige bouwsector. Eén waarin ervaring net zo zwaar weegt als opleiding. Zo bouwen we niet alleen aan betere gebouwen, maar ook aan een sterker, professioneler werkveld.
Bij PlanGarant zijn we trots dat wij als één van de eerste binnen de branche dit EVC-traject samen met een van onze medewerkers doorlopen. Daarmee zetten we een belangrijke stap om vakmanschap formeel te erkennen én om ruimte te creëren voor meer zij-instromers in ons werkveld.
Heb jij brede kennis, vaardigheden en praktijkervaring en wil je die laten erkennen? Of ken je iemand anders waarbij dit traject perfect zou passen? Meld je dan bij onze recruiter of manager uitvoering. Samen kijken we graag naar de mogelijkheden, want bij ons telt ervaring écht mee.