PlanGarant

Aan de slag met de Wkb: een kennissessie voor architecten, aannemers en vastgoedontwikkelaars.

Recent was Van der Valk in Zaltbommel de locatie voor een kennissessie over de Wkb. Tijdens deze sessie met als onderwerp ‘Aan de slag met de Wkb: waar moet u op letten?’ kwamen drie partijen samen: ABAB (accountancy en juridisch adviesbureau), STA Software B.V. (automatisering voor de bouw) en PlanGarant (kwaliteitsborger). Deze organisaties, met elk hun expertise op het gebied van de Wkb, fungeerden als vraagbaak voor de ruim 60 aanwezigen.

Veranderingen in het vergunningstelsel

Huib van de Vrie van PlanGarant opende de bijeenkomst met een boeiende presentatie over de veranderingen in het vergunningstelsel, ook wel bekend als de ‘knip’. Hij nam de aanwezigen mee in een helder verhaal over de nieuwe rolverdeling: de gemeente blijft verantwoordelijk voor het ruimtelijke deel van de vergunning, terwijl een nieuwe commerciële partij, de kwaliteitsborger, het bouwtechnische deel overneemt. Van de Vrie legde uit dat sinds 1 januari 2024 een kwaliteitsborger verplicht is voor bouwwerken die onder gevolgklasse 1 vallen. Dit sluit aan bij de invoering van de Omgevingswet en het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). Voor nieuwbouwprojecten, zoals beschreven in hoofdstuk 4 van het Bbl, is een kwaliteitsborger nu noodzakelijk. Hoofdstuk 5, dat zich richt op verbouwingen, is uitgesteld tot 1 juli 2025. Begin december zal de nieuwe minister hierover een definitieve beslissing nemen.

In zijn presentatie gaf Van de Vrie praktische tips en uitleg over welke stappen opdrachtgevers, architecten en aannemers moeten nemen om hun bouwprojecten te beoordelen. Hij benadrukte de cruciale rol van de kwaliteitsborger en hoe deze bijdraagt aan de kwaliteit en veiligheid van nieuwe bouwprojecten. De aanwezigen kregen inzicht in de relevante artikelen en leerden hoe zij kunnen vaststellen of hun project onder gevolgklasse 1 valt en dus een kwaliteitsborger vereist is.

Meer dan alleen vakmanschap

Om een bouwwerk te kunnen borgen, heeft een aannemer tegenwoordig meer nodig dan alleen vakmanschap; geavanceerde software is essentieel. De aannemer moet checklisten invullen en foto's maken om elke stap van het proces vast te leggen. Nadat de kwaliteitsborger het bouwproject heeft beoordeeld en een risico-analyse heeft opgesteld, moet de aannemer deze checklisten invullen en met de kwaliteitsborger communiceren via specifieke software.

Hermie Vos van STA Software B.V. legde de werking van hun software uit aan de aanwezigen. STA Software maakt het mogelijk om een bouwproject gedetailleerd vast te leggen en samen te werken met kwaliteitsborgers. Vos gaf een overzicht van de basisfuncties. Er waren al enkele gebruikers van STA Software in de zaal, die nieuwsgierig waren naar nieuwe functies en verduidelijking zochten over bepaalde aspecten. Een veelgestelde vraag was hoe onderaannemers en kwaliteitsborgers in het programma konden werken zonder volledige toegang te krijgen. Vos legde uit hoe de software functies biedt waarmee externe gebruikers beperkte toegang krijgen, waardoor ze toch effectief kunnen samenwerken zonder de veiligheid van de gegevens te compromitteren.

Vijf nieuwe wetten

Al snel kwamen er vragen uit de zaal die vooral betrekking hadden op de expertise van de laatste spreker, Geert Rouwet van ABAB. Rouwet nam de genodigden mee in de juridische aspecten van de bouwsector. Vaak worden deze aspecten over het hoofd gezien, maar ze zijn cruciaal voor een succesvol project. Naast de Omgevingswet en de Wkb zijn er ook vijf nieuwe wetten geïntroduceerd die voor alle bouwprojecten gelden. Of het nu gaat om verbouw of hoogbouw, deze wetten hebben brede implicaties. Uitzonderingen bestaan, vooral voor particuliere projecten, zoals het consumentendossier/het opleveringsdossier en de 5%-regeling (bouwdepot).

Een belangrijke nieuwe wet verplicht aannemers om aan te tonen hoe zij verzekerd zijn, en deze informatie moet schriftelijk met de opdrachtgever worden gedeeld. Daarnaast is er een waarschuwingsplicht voor situaties waarin een bouwwerk niet aan de minimale eisen van de wet (Bbl) zal voldoen. De aannemer moet de opdrachtgever hierover schriftelijk en ondubbelzinnig informeren, inclusief de mededeling van de mogelijke consequenties voor de bouwverklaring en de handhaving door de gemeente.

Discussiegesprek

De genodigden hebben vooraf de mogelijkheid gekregen om hun vragen op papier te zetten. Uit deze vragen werd een top zeven samengesteld, die tijdens het discussiegesprek aan bod kwam. Het bespreken van deze vragen leidde tot levendige gesprekken. Na het beantwoorden van alle vragen werd de kennissessie afgesloten met een gezamenlijke borrel. Tijdens deze informele afsluiting konden de deelnemers in kleine groepen verder praten over de mogelijke knelpunten en voordelen van de nieuwe wetgeving.

Meer weten?

Neem contact met ons op door ons te bellen of vul het contactformulier onderaan deze pagina in.